Patyczaki same produkują sobie bakteryjne enzymy

31 maja 2016, 16:17

Straszyki wytwarzają bakteryjne enzymy (pektynazy) rozkładające roślinne ściany komórkowe.



Jak wydłużyć przydatność mleka do spożycia

22 lipca 2016, 12:31

Naukowcy z Purdue University we współpracy z kolegami z Tennessee University opracowali niechemiczną metodę znacznego wydłużania przydatności mleka do spożycia. Uczeni wykazali, że temperaturę pasteryzowanego mleka podniesiemy gwałtownie o 10 stopni Celsjusza na mniej niż 1 sekundę, to pozbędziemy się ponad 99% bakterii pozostałych po pasteryzacji


Większość humbaków już nie jest zagrożona

9 września 2016, 06:10

Rząd USA usunął z listy gatunków zagrożonych większość populacji humbaków uznając, że w ciągu ostatnich 46 lat doszło do ich odrodzenia się. Nad nadaniem humbakom nowego statusu pracowano od ponad roku


Miasto z epoki brązu odkryte na północy Iraku

7 listopada 2016, 12:31

Niedaleko miasta Dohuk w północnym Iraku odkryto duże miasto z epoki brązu. Tam, gdzie obecnie stoi niewielka kurdyjska wioska Bassetki istniało niegdyś kwitnące miasto założone około 3000 roku przed Chrystusem, które przetrwało ponad 1200 lat. Pracujący na miejscu archeolodzy z Uniwersytetu w Tybindze odkryli warstwy datowane na czas istnienia pierwszego imperium w historii - imperium akadyjskiego.


Częste korzystanie z sauny chroni mężczyzn przed demencją

19 grudnia 2016, 12:05

Częste korzystanie z sauny chroni mężczyzn przed demencją.


Chichén Itzá

Upadki cywilizacji Majów dzieliły setki lat, łączą je podobne wzorce

30 stycznia 2017, 12:05

Specjaliści od dawna zastanawiają się, co doprowadziło do upadku cywilizacji Majów w IX wieku. Najnowsze badania radiowęglowe stanowisk archeologicznych pozwalają lepiej zrozumieć wydarzenia, które spowodowały, że kwitnące miasta zostały nagle opuszczone


Maksymalna prędkość chłodzenia wyznaczona. Przyda się w komputerach kwantowych

14 marca 2017, 13:21

Praca Nernsta od początku wywoływała kontrowersje. Albert Einstein i Mac Plack kwestionowali stworzoną przezeń zasadę. Jednak została ona uznana za prawdziwą i w 1920 roku Nernst otrzymał Nagrodę Nobla z chemii. Dopiero jednak teraz, po ponad 100 latach, udało się matematycznie udowodnić, że Nernst miał rację i wyznaczyć maksymalną prędkość schładzania danego systemu.


Napoje gazowane negatywnie wpływają na mózg?

21 kwietnia 2017, 09:29

Wygląda na to, że spożycie słodzonych napojów gazowanych i soków ma negatywny wpływ nie tylko na nasze zęby i grozi cukrzycą, ale szkodzi też mózgowi. Dane zebrane podczas Framingham Heart Study (FHS) wskazują, że im więcej pijemy napojów gazowanych i słodzonych soków, z tym większym prawdopodobieństwem będziemy mieli gorszą pamięć, mniejszą objętość mózgu i mniejszy hipokamp


Sztuczna inteligencja z Microsoftu rozgrywa idealną partię w Ms. Pac-Man

16 czerwca 2017, 09:25

Badacze ze specjalizującej się w głębokim uczeniu kanadyjskiej firmy Maluuba, kupionej w bieżącym roku przez Microsoft, wykorzystali sztuczną inteligencję do rozegrania idealnych partii w Ms. Pac-Man i zdobycia maksymalnej liczby 999 990 punktów.


Chińska kolej przyspiesza do 350 km/h

22 lipca 2017, 10:19

Chińskie urzędy zgodziły się na podniesienie maksymalnej prędkości pociągu kursującego na trasie Szanghaj-Pekin do 350 km/h. Chiny unowocześniają obecnie swoją sieć kolejową i tabor


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy